Nejlepším sommelierem roku 2014 se opět stal Jakub Přibyl

Praha, 31. října 2014 – 17. ročník soutěže BOHEMIA SEKT Trophée zná své vítěze. Nejlepším sommelierem roku 2014 se stal Jakub Přibyl z 1er Wines&Spirits, kde pracuje jako hlavní sommelier. Titul obhájil Jakub Přibyl již potřetí v řadě a zařadil se tak mezi čtyři nejúspěšnější sommeliery v České republice.

Slavnostní finále se konalo na Nové scéně Národního divadla.

Soutěže se účastnilo celkem 27 profesionálních sommelierů, a to jak z restaurací a hotelů, tak i z řad zástupců výrobců či prodejců vína. Do absolutního finále postoupili po náročném dni vedle vítěze Jakuba Přibyla i Pavol Velič z Makro Cash & Carry, který nakonec obsadil druhou příčku, a David Král z Druid CZ, který se umístil na třetím místě. BOHEMIA SEKT Trophée je nejprestižnější soutěží sommelierů v České republice a jejím cílem je podporovat rozvoj této profese.

„Víno je výsledkem tvrdé práce a umění vinařů. Ale o tom, jak vám bude naservírováno, doporučeno a jak o něj bude postaráno po opuštění sklepa, rozhoduje sommelier. Již sedmnáct let se proto snažíme kultivovat a rozvíjet český sommelierský svět. Tak, aby se lidé v restauracích stále častěji setkávali s profesionály, kteří umějí odborně poradit a doporučit takové víno, jež umocní celkový gurmánský zážitek,“ přibližuje Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, pořadatele soutěže.

Z Prahy do Paříže a přes Berlín až do Santiaga de Chile

Soutěžící museli během jednoho dne předvést porotě jak své teoretické, tak i praktické dovednosti. Přímo během slavnostního večera měli finalisté za úkol bez chyby obsloužit hereckou dvojici Danu Batulkovou a Bohumila Klepla, zodpovědět kvízové otázky a obstát ve slepé degustaci nejenom moravských vzorků vína. Letos totiž jejich „sommelierská procházka“ vedla z Prahy do Paříže a přes Berlín až do Santiaga de Chile. „Rozdělení dle zemí i styl servisu na pódiu bylo velice zajímavé a mohlo to zamíchat s pomyslnými kartami. Mou vylosovanou zemí bylo Německo a servírování bílého vína, což mi sedlo, i když osobně bych byl raději za Francii, která je pro mne srdcovou záležitostí. Obecně jsem moc rád, že se podobné soutěže pořádají, protože pro soutěžící je jejich smysl vedle vítězství i v tom, že je příprava donutí zopakovat si teorii a vzdělávat se, což je pro tento obor velice důležité,“ popisuje své dojmy ze soutěže Sommelier roku 2014 Jakub Přibyl.

Vítězství v soutěži BOHEMIA SEKT Trophée neznamená jenom uznání pro samotného sommeliera, ale také pro restauraci nebo vinařství, v němž působí. Známá gastronomická poučka říká, že dobrý sommelier dokáže zvýšit tržby restaurace až o 40 % a měl by mít své místo v každé lepší restauraci. Vítěz je přijat do prestižního Klubu vítězů BOHEMIA SEKT Trophée, získá body v rámci celostátní sommelierské ligy a následně reprezentuje Českou republiku na mistrovstvích sommelierů nejenom v Evropě, ale na celém světě.

Ze slavnostního večera si na klopě odnese památeční jehlici „Tastevin“ vyrobenou z kombinace patinovaného stříbra, zlata a českého granátu z dílny české šperkařky Lady Vosejpkové. Vítěz přebírá i putovní křišťálový pohár od designéra a uměleckého ředitele společnosti Moser Lukáše Jabůrka. Tato číše znázorňuje klasickou sektovou flétnu posetou bublinkami tvořícími eldorové puky.

Juniorskou kategorii ovládly ženy

Součástí soutěže BOHEMIA SEKT Trophée byla také kategorie Talent, pořádaná mezi studenty hotelových a gastronomických škol. Té v letošním roce dominovaly především mladé sommelierky, vítězný titul si odnesla Erika Juránková ze SOU a SOŠ SČMSD ve Znojmě. Ta obstála i v boji s loňským vítězem Tomáše Čížkem, který tentokrát skončil druhý. Pomyslnou bronzovou medaili si odnesla Michaela Stuchlíková, spolužačka vítězky Eriky Juránkové.