Nejlepším sommelierem České republiky je Martin Parýzek

Mistrovství České republiky sommelierů BOHEMIA SEKT Trophée zná svého vítěze. Stal se jím Martin Parýzek, reprezentant společnosti Californian Wines, který přesvědčil odbornou porotu svými výjimečnými odbornými znalostmi a praktickými dovednostmi. Martin Parýzek si odnesl tento prestižní titul již podruhé a má šanci zařadit se mezi elitu sommeliérů, kteří v historii soutěže dosáhli na „hattrick“.

Martin Parýzek není v sommelierských kláních žádným nováčkem. Již dvakrát získal titul Sommelier České republiky, a pokud v budoucnu znovu zvítězí, přidá se k šestičlenné skupině sommelierů, kteří tohoto úspěchu dosáhli. Mezi ně patří Ivo Dvořák, Libor Nazarčuk, Tomáš Brůha, Jakub Přibyl, David Král a Kamil Prokeš. „Letošní ročník byl velmi náročný, zejména znalostní test byl rozhodně nejtěžší za dobu mé účasti v soutěži BOHEMIA SEKT TROPHÉE. Dnes jsem si potvrdil, že obhájit titul je mnohem náročnější než vyhrát poprvé,“ uvedl vítěz soutěže Martin Parýzek. „Na takovouto soutěž se sommelier musí připravovat průběžně celý rok a intenzivně trénovat dva měsíce před samotnou soutěží. Vnímám to ale jako způsob, jak se neustále profesně a odborně zlepšovat,“ dodal Martin Parýzek, který se aktuálně připravuje na další soutěž Sommelier Moravy.

Na druhém místě se umístila Natálie Válková z Vinařství Válka, bronzovou příčku obsadil Tomáš Hanel z The Eatery. Celkem se soutěže zúčastnilo 16 profesionálů, z toho 6 žen, kteří během soutěžního dne absolvovali řadu náročných úkolů – znalostní kvíz, slepou degustaci, identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení vhodného pokrmu. Ve znalostním testu jsou navíc otázky, které se týkají kromě vína i dalších alkoholických a nealkoholických nápojů, kávy, čaje, čokolády, doutníků a kakaa.

Slavnostní finále v Národním divadle

Soutěž vyvrcholila slavnostním finále na Nové scéně Národního divadla, kde tři nejlepší soutěžící předvedli své sommelierské dovednosti před publikem čítajícím 300 hostů. Jejich úkolem bylo nejen perfektně obsloužit VIP hosty, kterými byli herci Tereza Dočkalová a Igor Orozovič, ale také prokázat schopnost snoubit vína s pokrmy a správně identifikovat víno nebo destilát ve slepé degustaci.

„S každým rokem vidíme neuvěřitelný posun ve znalostech a dovednostech našich soutěžících. Sommelierství se stává skutečným uměním, které vyžaduje nejen odborné znalosti, ale i schopnost spojit víno s jedinečným zážitkem. Nároky na soutěžící rostou stejně jako kvalita jejich výkonů, a to je pro budoucnost tohoto oboru velmi povzbudivé,“ uvedl Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR a předseda odborné poroty. V porotě zasedli také přední osobnosti z oboru, včetně Kláry Kollárové, Národní sommelierky ČR, Zlatka Míčky, víceprezidenta Asociace sommelierů ČR a trojnásobní vítězové soutěže – Libor Nazarčuk, David Král a Kamil Prokeš.

„Velmi mě těší, jak se za poslední tři dekády posunula česká gastronomie a sommelierství, a jsme rádi, že se na tomto rozvoji podílíme. Naši podporu směřujeme kromě profesionálních someliérů i na mladší generaci prostřednictvím soutěže Talent, v níž letos soutěžilo dokonce rekordních 32 studentů, což je pro budoucnost oboru skvělý příslib,“ uvedl Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, hlavního partnera soutěže.

Vítěz si odnesl putovní pohár vyrobený sklárnou Moser, finanční odměnu a dary od partnerů soutěže. Soutěž organizuje Asociace sommelierů ČR s hlavním partnerem BOHEMIA SEKT. Mezi další partnery patří Pulltex, Makro ČR, Vína z Moravy vína z Čech, Asociace hotelů a restaurací ČR, Národní divadlo, Merlot d’Or a Advivum. Mediálními partnery jsou FTV Prima, Český rozhlas a časopis Wine & Degustation. Akce se koná za podpory Vinařského fondu ČR.

Kontakt pro média

Alice Králová
manažerka PR BOHEMIA SEKT
alice.kralova@bohemiasekt.cz
+420 733 148 127

Michaela Vrbová
PR manažer PEPR Consulting
vrbova@peprconsulting.cz
+420 737 755 094